Ας συλλογισθούμε ελεύθερα …

Γράφτηκε από τον/την Eλεύθερη Πατρίδα Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

imagesΤου Κωνσταντίνου Δραγούμη

«Τῶν γὰρ ἀνθρώπων εἰς ἀλαζονείαν καὶ φιλοχρημοσύνην, ἔτι δὲ ῥᾳθυμίαν ἐκτετραμμένων» μας υπενθυμίζει ο Πολύβιος, ως αίτια της παρακμής της αρχαίας Ελλάδας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στις ημέρες μας, που η παρακμασμένη πολιτική νομενκλατούρα εγκαθίδρυσε το χάρτινο βασίλειο της, με μόνιμο τρόπο. Στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία – που ήταν αποτέλεσμα πολιτικής ευφυΐας και ποιότητας- επικρατεί η αναρχία και σπανίζουν πλέον τα φωτεινά και έντιμα πολιτικά αναστήματα που να μπορούν να αρθρώσουν και να ενσταλάξουν, με την ηγετική τους αύρα, τον γνήσιο πολιτικό λόγο και έκφραση, την γνήσια πολιτική δυναμική και το αληθινό πολιτικό έργο, σε μια κοινωνία που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τα δικά της στηρίγματα και την χαμένη ταυτότητά της.


Το ιδεολογικό πολιτικό υπόβαθρο της πατρίδας μας, αντί να στηριχθεί στις αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, βασίστηκε κατά κόρον σε ξενόφερτα ιδεολογικά ρεύματα που κατέφθασαν στο Ρωμαίικο και σιγά σιγά μετασχηματίστηκαν σε πολιτικές θεωρίες βρίσκοντας απήχηση σε μια κοινωνία με διαφορετικούς μηχανισμούς λειτουργίας και κατανόησης, δηλαδή «ξένοις ρήμασι, ξένοις διδάγμασι». Έτσι, η πλούσια πολιτική βιωματική κληρονομιά των προγόνων μας, τόσο της Κλασσικής Αρχαιότητας όσο και του Ρωμαίικου, κατάντησαν ανενεργές ιδέες που κοσμούν παλαιά φιλολογικά πονήματα.


Αποτύχαμε και χρεοκοπήσαμε, γιατί δεν κατανοήσαμε την αξία τις Ρωμαίικης πλούσιας βιωματικής μας παράδοσης. Αποτύχαμε, γιατί δεν μπορέσαμε να μεταποιήσουμε και να ενσαρκώσουμε αυτή τη βιωματική παράδοση στις σύγχρονες πολιτικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Αποτύχαμε γιατί, δυστυχώς δεν μάθαμε από τα λάθη μας και αφήσαμε συλλήβδην τα πολιτικά πάθη να αναζωπυρώνονται διαρκώς από τυχάρπαστους, εξωνημένους πολιτικούς δημαγωγούς.
Φύγαμε από τον γνήσιο φιλοσοφικό και πολιτικό στοχασμό που με αγνή διάθεση διερευνούσε πρότυπες πολιτικές ιδέες προσαρμοσμένες πάνω στις πραγματικές ανάγκες του συνόλου και οδηγηθήκαμε στη λανθάνουσα σοφιστική έκφραση της ιδιοτέλειας και σκοπιμότητας. Η ιστορία δεν αλλάζει, αλλάζουν μόνο οι άνθρωποι και τα κοινωνικά μεγέθη.
Η πανάρχαια μάχη, από καταβολής κόσμου, είναι του Εγώ με το Εμείς. Ο Έλλην πρωτοτυπεί, αλλά και αντιγράφει. Και όταν αντιγράφει δίνει την δική του θεώρηση, την δική του ερμηνεία προσαρμοσμένη πάνω στις πραγματικές του ανάγκες. Αυτό σήμερα έγινε δυσδιάκριτο και ακατάληπτο. Σήμερα η συντεχνία της πολιτικής θεώρησης, που περιορίζεται σε ισχυρές κάστες οικογενειών, μας θυμίζει τα αρνητικά πρότυπα του χθες. Η ορθή πολιτική σκέψη και ποιότητα έχει χτυπηθεί βάναυσα, όσο ποτέ άλλοτε, από νοσηρές ιδεοληψίες, ανούσιους στοχασμούς και παραληρήματα σπιλώνοντας ανεπανόρθωτα το πολιτικό ήθος.
Κάπου εδώ γεννιέται και η ιδέα πολιτικής έκφρασης και στοχασμού. Κάπου εδώ γεννιέται το πολιτικό εργαστήρι της Ελεύθερης Πατρίδας. Με κίνητρο την αγνή φιλοσοφική διάθεση έρευνας αξιοποιούμε την πολιτική γνώση που πηγάζει αστείρευτα μέσα από την πολιτική παρατήρηση και εμπειρία διαχρονικά. Η γέννηση του νέου Ρωμαίικου βασισμένου πάνω στις αρχές που διέπεται από την πλούσια Ελληνορθόδοξη παράδοση έρχεται να κοσμήσει και να εδραιωθεί πια στο νέο πολιτικό γίγνεσθαι. Μακριά από τις γνωστές εθνικές αγκυλώσεις και στρεβλώσεις που ρίχνουν τον πολιτικό πήχη και όχι μόνο.
Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα αποτελεί πρόκληση για μεγάλα πολιτικά επιτεύγματα, όπως η συμφιλίωση του κενού που υπάρχει μεταξύ θεωρίας και πράξης. Η Ελεύθερη Πατρίδα δεν έχει μυστικά. Έχει, όμως, προσηλωμένες τις αρχές της σε δοκιμασμένες πολιτικές πρακτικές που οδηγούν σε πολιτική δημιουργία. Με ενότητα και ομοψυχία είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα. Η βαριά πολιτική κληρονομιά του Ρωμαίικου μας υποχρεώνει συνειδησιακά να είμαστε πιστοί και ακριβείς στους στόχους μας, που δεν είναι άλλοι από την αναβίωση της Ρωμιοσύνης, την άδολη αγάπη για την Ελλάδα μας, που θα μας σώσει από το κρεβάτι του Δυνάστη - Προκρούστη και θα φέρει στην πατρίδα μας την πολυπόθητη λευτεριά και τη θέση που της αξίζει. Η καινοτόμος πολιτική θεώρηση και οι πολιτικές μας αρχές μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε μπροστά συντεταγμένα, γοργά, σταθερά και με αποφασιστικά βήματα.
Ας «συλλογιστούμε ελεύθερα», όπως θα έλεγε και ο Ρήγας, και ας εργαστούμε επιτέλους ανιδιοτελώς για το καλό του συνόλου, καθιστώντας την συνείδησή μας ήσυχη και καθαρή. Ας προετοιμάσουμε, λοιπόν, μαζί με την Ελεύθερη Πατρίδα, την κοινωνία για το μεγάλο πέρασμα, από το εγώ στο εμείς. Ας προετοιμάσουμε την κοινωνία μας για την Εθνική υπέρβαση.
Εσείς θα μας ακολουθήσετε;

Κωνσταντίνος Δραγούμης

 

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+