Ενόψει εφιαλτικού χειμώνα η Ευρώπη και η Ελλάδα

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

kairos

Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και ελλείψεις προ των πυλών

 Γιάννης Μήτσιος - Πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος

Πολλοί αναρωτιούνται καθημερινά τι γίνεται με την ενέργεια, γιατί ακριβαίνουν διεθνώς οι τιμές, αν θα κρυώσουμε, αν θα πεινάσουμε κλπ. Είναι αλήθεια ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην αγορά της ενέργειας τόσο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Αιτίες

Βασική αιτία είναι η  σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα μετά την πανδημία και είναι υψηλή η ζήτηση για ενέργεια σε όλο τον κόσμο με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κυρίως σε Ασία, Β. Αμερική και Ευρώπη. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να κλείσει με 6% φέτος και για το 22 στο 5% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ.

Στη μακρινή Κίνα πληρώνουν όσο-όσο την αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο (φ.α), υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), λιγνίτες, άνθρακες κλπ) και τα εργοστάσια κλείνουν κάποιες μέρες για να εξοικονομήσουν πόρους. Στην Ινδία (την 3η μεγαλυτερη οιονομία της Ασίας) τα 135 θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κινδυνεύουν να ξεμείνουν από προμήθεις άνθρακα μιας και ο εισαγόμενος από τα 60 δολ ο τόνος το Μάρτιο έχει φτάσει τα 200 δολ. (!) και ο εγχώριος δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση.

Στην Ευρώπη η μεγαβατώρα φυσικού αερίου έφτασε τα 170 δολ. φθηνότερη και από το λιγνίτη!

Το πετρέλαιο φλερτάρει με 100 δολ το βαρέλι μέχρι τέλος της χρονάς και κανείς δεν ξέρει αν θα τα ξεπεράσει κι αυτά. (92% αύξηση τιμών μέσα στο 21). Ήδη η βενζίνη πλησιάζει στην Ελλάδα τα 2 ευρώ το λίτρο.

Άλλες αιτίες αποτελούν: η χαμηλή αποθήκευση φ.α κυρίως στην Ευρώπη, η έλλειψη φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η τιμή του οποίου εκτινάχτηκε στα ύψη (στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας που το Μάρτιο του 20 είχε 3,6€/MWh /Μεγαβατώρα και Οκτώβριο 21, έφθασε στα 92,8€/MWh!), ενώ τα φορτία LNG μέσω πλοίων από 2$/ΜΜΒtu το Μάρτη του 20 πωλούνται πάνω από 35$ στη λεκάνη του Ατλαντικού και οι παραδόσεις Δεκεμβρίου 21, για τις αγορές της Ασίας έφθασαν τα 40$/ΜΜbtu!

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα γι΄ αυτή την εποχή. Οι ροές από τη Ρωσία και τη Νορβηγία είναι περιορισμένες ενώ ο πιο ήρεμος καιρός μείωσε την παραγωγή από ανεμογεννήτριες καθιστώντας το αέριο ακόμη πιο απαραίτητο. Εδώ πρέπει να επισημανθεί και η λάθος διαχείριση των ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ (πράσινο σύμφωνο) που με την ιδεολογική (ανέφικτη και μη ρεαλιστική) εμμονή τους για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την γρήγορη μετάβαση στις ΑΠΕ έναντι κάθε κόστους (η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνο για το 6.5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου άνθρακα). Αυτές οι πολιτικές προκαλούν και αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια που ήρθαν για να μείνουν. Μέσα στο 21 έχουν τριπλασιαστεί οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού στα διάφορα ενεργειακά χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και της Αθήνας χωρίς βέβαια να υπολογίσουμε και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήνονται στα χρηματιστήρια ρύπων, ηλεκτρισμού, κλπ.

Τώρα, αν προσθέσουμε και τις πιεσμένες διεθνώς αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας έχουμε την τέλεια καταιγίδα, που λένε και οι οικονομολόγοι. Οι τιμές τροφίμων έχουν ανεβεί διεθνώς 33%, με πρωταγωνιστές τα σιτηρά, το κρέας και τα φυτικά έλαια, λόγω ακριβών λιπασμάτων, μεταφορικών και ελλείψεις εργατικών χεριών. Η τιμή του βαμβακιού έχει αυξηθεί κατά 28% φέτος. Οι καλλιέργειες σε αρκετές βασικές χώρες παραγωγής του εμπορεύματος αντιμετωπίζουν προβλήματα, από τα πλημμυρισμένα λόγω των βροχοπτώσεων χωράφια στις ΗΠΑ μέχρι τις κατεστραμμένες από σκουλήκια εκτάσεις στην Ινδία. Ταυτόχρονα, οι αγοραστές βαμβακιού χρειάζονται περισσότερο εμπόρευμα. Μεξικό και Κίνα προχωρούν σε αγορές ρεκόρ.

Συνέπειες

Η έλλειψη ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο κάνει τις κυβερνήσεις να προειδοποιούν για διακοπές ρεύματος, καθώς και για αναγκαστικό κλείσιμο εργοστασίων. Αυτό θα σημάνει ακριβότερη θέρμανση κατοικιών, τιμών βιομηχανιών, τροφίμων, πρώτων υλών και μεταφορών που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κοινωνικές αναταραχές κλπ. Αν ο χειμώνας είναι βαρύς η ΕΕ θα είναι στο έλεός του και στο έλεος της Ρωσίας για έξτρα ροή φυσικού αερίου (ήδη προμηθεύει το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών) για να μην παγώσουμε.

Για τη χώρα μας δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αφού το 78% της ενέργειας, με στοιχεία 2020 (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό) που καταναλώνουμε, εισάγεται !

Οι αγωγοί που διέρχεται μέσω Τουρκίας το αζέρικο και ρωσικό αέριο στη χώρα μας (εισαγωγές της τάξης του 80%), μας καθιστούν ενεργειακά εξαρτώμενους στην ουσία από την Τουρκία.

Στις γεωπολιτικές συνέπειες της κρίσης συμπεριλαμβάνεται και η σύγκρουση ΗΠΑ/Κίνας, η εσωτερική συνοχή της ΕΕ, ο ρόλος της Ρωσίας και ο οικονομικός εθνικισμός (κυρώσεις, προστατευτισμός).

Μέτρα ανακούφισης

Για να μην κρυώσει η ΕΕ αλλά και εμείς που έχουμε εξάρτηση από φ.α και πετρέλαιο, στην ηλεκτρική παραγωγή αναγκαστικά θα μπουν τα εργοστάσια λιγνίτη που τόσο πρόωρα απαξιώθηκαν. Δεν είναι έτοιμη η ΕΕ ακόμα για την πλήρη απομάκρυνση από μολυσμένες μορφές ενέργειες αφού δεν έχει λυθεί το πρόβλημα αποθήκευσης, κόστους ενώ ο αέρας, το νερό και ο ήλιος (ΑΠΕ) δεν έχουν σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις). Η βίαια απολιγνιτοποίηση των μονάδων της χώρας μέσα στο 2023 πρέπει να αναθεωρηθεί αφού έχουμε περιθώρια μέχρι τη δεκαετία του 2040 όπως έκανε η Γερμανία που θα τα κλείσει το 2038, η Πολωνία το 2050, η Τσεχία το 2040 και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση της αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, της γεωθερμίας (ΑΠΕ), των υδροηλεκτρικών και των ερευνών νότια της Κρήτης και στην Αν. Μεσόγειο (ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κρήτης) κάτι που προϋποθέτει ανακήρυξη και οριοθέτησή της ΑΟΖ. Βέβαια στην ενεργειακή στρατηγική που έχει αποφασίσει η χώρα μας θα πρέπει μέχρι το 2026 η ηλεκτροπαραγωγή (29GW) να είναι 61% ΑΠΕ από 45% που είναι σήμερα, 27% Φυσικό Αέριο, από 28% και 12% υδροηλεκτρικά από 16% που είναι σήμερα. Το 11% του λιγνίτη που συμμετέχει στην εγχώρια παραγωγή μηδενίζεται. Προβλέπεται μέχρι το 2030 να έχουν κατασκευαστεί στη χώρα πάνω από 10-12 Γιγαβατ νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τα εργαλεία που ανακοίνωσε η ΕΕ δεν φθάνουν ενώ για την απορρόφηση της κρίσης στην Ελλάδα θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 με 2,5 δις ευρώ.          

Γ.Μ.

 

Η Κίνα “σηκώνει το γάντι” στη Δύση

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

20210704 Η Κίνα σηκώνει το γάντι στη Δύση Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος

Άστραψε και βρόντηξε ο κινέζος ηγέτης Σι κατά τους πρόσφατους εορτασμούς στην Κίνα για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβερνά τη χώρα.

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Πλατεία Τιενανμέν, ο πρόεδρος Σι ανέπτυξε το όραμα της ηγεσίας της Κίνας για το μέλλον που βασίζεται σε μια στρατηγική για την εθνική αναγέννηση της χώρας και για τον σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά αλλά και για συνεχείς μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό

Περί πατριωτικού μετώπου

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

TamouridisNik 210 Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η πατριωτική παράταξη, από την μεταπολίτευση και μετά, υπέστη μια συντριπτική ιδεολογική ήττα από την κομμουνιστική αντεθνική αριστερά και απώλεσε σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η κατακλυσμιαία επίδραση της εγκαθίδρυσης της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, από τη δεκαετία του 2000 και μετά, η οποία συμπαρέσυρε το κεντροδεξιό λεγόμενο κόμμα εξουσίας στην δίνη της διεθνιστικής παγκοσμιοποίησης.

Έτσι έχουμε το μοναδικό φαινόμενο του αντεθνικού ιδεολογικού μονοπολισμού, αφού την εποχή αυτή που βιώνουμε, ο μαρξιστικός διεθνισμός συμβαδίζει με τον καπιταλιστικό διεθνισμό (δηλ. την παγκοσμιοποίηση) με μεγάλο εχθρό και

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα.

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

 0 Mitrsios Giannis 20190400

Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος

Τα όσα διαδραματίζονται στο πολύπαθο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, δείχνουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες και τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν από την μη οριστική λύση εκκρεμών ζητημάτων όπως το Παλαιστινιακό.

Όταν με το καλό επέλθει η ηρεμία και η παύση των εχθροπραξιών τίποτα δεν θα είναι όπως πριν και μια νέα κατάσταση θα διαμορφωθεί φέρνοντας πάλι το σπόρο της αμοιβαίας καχυποψίας, του μίσους και του διχασμού χωρίς εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος πώς θα εξελιχθούν

Ο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

0 Ν.Βασιλειάδης 20210400  Γράφει ο Νίκος Βασιλειάδης

 

Από την προπερασμένη εβδομάδα ζούμε στιγμές ‘’μεγαλείου αλλά Euro 2004’’. Διθυραμβικά σχόλια για τη γενναία στάση του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών, που απάντησε στα ίσα στον “φίλο του Μεβλούτ”. Για πρώτη φορά από το 1974!

Πραγματικά, στην εποχή της πνευματικής παρακμής και της οικονομικής εξαθλίωσης που ζούμε, έχουμε ανάγκη από το “εμβόλιο” απέναντι στην ψυχολογική μας καταρράκωση.

Πανηγυρίζουμε λοιπόν γιατί για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση Έλληνας ΥπΕξ είπε κατάμουτρα στον τούρκο ομόλογό του τα αυτονόητα. Στην εποχή των fake news, της fake δημοκρατίας, πόσο ανάγκη έχουμε

Κρίσιμες ώρες για την ειρήνη στην Ευρώπη. Θα διαβεί η Ρωσία το "Ρουβίκωνα";

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

 0 Mitrsios Giannis 20190400 Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος

 

Τα γεγονότα που εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στα ουκρανορωσικά σύνορα και στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία αναδεικνύουν ότι η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο κρέμεται κυριολεκτικά σε ένα σκοινί. Ξεχάστε τον Ψυχρό Πόλεμο του παρελθόντος και τις κατασκοπικές ιστορίες του Τζων Λε Καρέ, εδώ μιλάμε για μια πρωτοφανή κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες αν ξεφύγει από τον έλεγχο και την ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων.

Στα μέσα Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας υπέγραψε διάταγμα για την επανακατάληψη της Κριμαίας, που αποσχίσθηκε το 2014 με δημοψήφισμα και

1821-2021 Διακόσια χρόνια μετά

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

0 Mitrsios Giannis 20190400  Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος

 

Τέτοιες μέρες το 1821, οι πρόγονοί μας κόντρα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής και στην στρατιωτική υπεροχή του κατακτητή σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης και του αγώνα για μια Ελεύθερη Πατρίδα. Ενάντια σε κάθε πολιτική λογική, λίγοι εναντίων πολλών, τόλμησαν και ρίσκαραν τα πάντα.

Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία, όπως θα πει ο ποιητής και το δένδρο της ελευθερίας ποτίστηκε με αίμα, δάκρυα και αγώνες από τους Έλληνες. Η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό δεν ήταν ένας περίπατος, ούτε ανταλλαγή επιστολών, διαλόγου και διπλωματίας με τον κατακτητή. Δόθηκαν μάχες, χύθηκε αίμα, ξεκληρίστηκαν πληθυσμοί, έγιναν

Τουρκικά νταηλίκια!

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

TamouridisNik 210 Γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

 

Παρακολουθώ καθημερινά την τουρκική ειδησεογραφία, η οποία είναι απόλυτα σχεδόν δεμένη στο άρμα του Recep Tayyip Efendi.

Από τις αρχές Αυγούστου 2020 τα ΜΜΕ της Τουρκίας έγραφαν για τα θέματα που φερόταν να θέτει η Γερμανία, ως επιδιαιτητής, στη Συμφωνία που ετοίμαζε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, και τα οποία έχουν ως εξής:

 

-Η Ελλάδα να “αποστρατικοποιήσει μερικώς τα νησιά της”!!!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ) ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

0 NikVasil  Γράφει ο Νίκος Βασιλειάδης

 

Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση αποτέλεσε ο αναιτιολόγητος (;) αποκλεισμός της προσωπικής μου σελίδας στο φατσοβιβλίο, άνευ προειδοποιήσεως και χωρίς ουδέποτε να παρεμβαίνω υβριστικά. Προηγήθηκε ο περιορισμός της σελίδας της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, για ένα δήθεν δημοσίευμα για τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων (όπου άπασα η πολιτειακή ηγεσία αγνόησε επιδεικτικά!) που δεν ανέβηκε ποτέ!

Ταυτόχρονα, περιήλθε σε γνώση μου η επίθεση στον Όμιλο “Εστία Επενδυτική”, από “αγνώστους”, τη μόνη πηγή ακηδεμόνευτης,

200 χρόνια από την Επανάσταση ή λίγο πριν την κατάρρευση;

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

0 Mitrsios Giannis 20190400 Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος

 

Υπό άλλες συνθήκες, ο ελληνισμός θα γιόρταζε φέτος τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, μέσα σε ένα κύμα ενθουσιασμού, περηφάνειας, εθνικής ανάτασης, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης.

Τα εκατό χρόνια τα γιορτάσαμε το 1921, στις παραμονές της μεγάλης καταστροφής του 1922, που ξεριζώθηκε ο ελληνισμός από την τρισχιλιόχρονη παρουσία του στην Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Και φέτος, δυστυχώς, είμαστε στα πρόθυρα μιας άλλης κατάρρευσης, ή κάτι σαν