Η προπαγάνδα στην εποχή του Διαδικτύου

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

propaganda

Αποτελεί πλέον γεγονός ότι στις μέρες μας η πολιτική προπαγάνδα έχει αλλάξει μορφή. Οι παλιές εποχές όπου οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και η προπαγάνδα των κομμάτων περνούσε σχεδόν μόνον μέσα από τα έντυπα κάθε είδους, εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια κλπ έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αρχικά η τηλεόραση κυριάρχησε στο πολιτικό τοπίο, αλλά ξεθωριάζει σιγά-σιγά και την αντικαθιστούν πλέον σε μεγάλο βαθμό τα λεγόμενα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», με μεγάλο πρωταγωνιστή το διαβόητο facebook ή fb για συντομία. Την σήμερον ημέρα όποια/όποιος δεν διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα στο fb θεωρείται ηλεκτρονικά αγράμματος, οπισθοδρομικός, ξεπερασμένος. Όσες/όσοι αντιστέκονται ακόμη δυστυχώς δίνουν μάχη οπισθοφυλακών που έχει ήδη χαθεί και απλώς δυσκολεύουν την επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο στόχος αυτού του κειμένου δεν είναι να αναλύσει τα πάμπολλα αρνητικά του fb, αλλά να επικεντρωθεί στους τρόπους και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στην πολιτική μάχη και τις συγκρούσεις που θα γίνουν στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται. Διευκρινίζω ότι απευθύνομαι πρωταρχικά στα μέλη και στους φίλους της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ εν είδη «οδηγιών προς ναυτιλλομένους» στα ταραγμένα νερά του πολιτικού πολέμου.

 Όπως έχει αποδειχθεί τα πολιτικά κόμματα που διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα και κυρίως το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, διαθέτουν πλέον οργανωμένα επιτελεία που παρακολουθούν τι γράφεται γενικά και ειδικότερα ποια είναι τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα των αντιπάλων ώστε να τα αντικρούουν άμεσα και να προβάλλουν τα δικά τους αντεπιχειρήματα. Εκείνο όμως που έχει επισημανθεί είναι ότι έχουν επιστρατεύσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άτομα, που αναλαμβάνουν να προωθούν σε καθημερινή βάση την προπαγάνδα του κόμματος στα ηλεκτρονικά μέσα.

Πέρα όμως από αυτούς τους μηχανισμούς έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη ομάδα, κυρίως στο κυβερνών κόμμα και που σύντομα απέκτησε και την αντίστοιχή της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιδίδεται στον αόρατο πόλεμο της λεγόμενης «μαύρης προπαγάνδας», η οποία είναι «υπόγεια», χωρίς φανερή προέλευση. Στόχος αυτών των ομάδων είναι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο, με λασπολογία, με απροσδιόριστες φήμες, με σκανδαλολογία και γενικά με χτυπήματα «κάτω από την μέση».

Υπάρχουν δύο κατηγορίες προπαγανδιστών: Τα λεγόμενα «παπαγαλάκια» και τα «τρολλ», με διαφορετικούς ρόλους. Οι πρώτοι προσπαθούν να πείσουν, ενώ οι δεύτεροι να καταστρέψουν ή να γελοιοποιήσουν τα επιχειρήματα των αντιπάλων.

Τα κάθε είδους «παπαγαλάκια» (repeaters) αποτελούν τον πιο σημαντικό μηχανισμό επιβολής με τον οποίο το σύστημα γενικά ή ένα κόμμα, χρησιμοποιεί τις λεγόμενες «μορφές αυθεντίας» (authority figures), άτομα με κύρος ή σημαντική δημοφιλία, για τη χειραγώγηση των μαζών.

Τρολλ ονομάζονται τρομακτικά και κακόβουλα όντα της Νορβηγικής μυθολογίας που θεωρούνταν μάλιστα και ανθρωποφάγα. Πίστευαν πως ο ήλιος έχει την ιδιότητα να τα πετρώνει και γι' αυτό ήσαν νυχτόβια.

Στην γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή εκτός θέματος θέσεις και απόψεις, με πρόθεση να προκαλέσει αναταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση.

Έχοντας όλα τα παραπάνω στα «υπ΄όψιν» θα προχωρήσουμε για να επισημάνουμε ορισμένα φαινόμενα που αφορούν τον δικό μας αγώνα.

Θα έχουμε προσέξει για παράδειγμα ότι συχνά εμφανίζονται κάποιες/κάποιοι που δήθεν καλοπροαίρετα μας ερωτούν μήπως με την ανεξάρτητη συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές ενισχύουμε τελικά τον Σύριζα. Είναι προφανές ότι αυτά τα τρολλ προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η μόνη λύση είναι να στηρίξουν ΝΔ!

Κάποιοι άλλοι θέτουν συνεχώς το ζήτημα της «ενότητας» του πατριωτικού χώρου και καταγγέλλουν την υποτιθέμενη «πολυδιάσπαση», που βοηθάει τους «εθνομηδενιστές». Τα άτομα αυτά επιχειρούν να πείσουν ότι η μόνη λύση είναι η στήριξη της ΧΑ. Αν είναι δυνατόν!

Για το θέμα λοιπόν της ενότητας υπενθυμίζουμε ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ υπήρξε ο μοναδικός επίσημος πολιτικός φορέας, ο οποίος με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια πάσχισε από την Άνοιξη του 2018 να την επιτύχει, συντάσσοντας μάλιστα και ένα πολύ προσεκτικά διατυπωμένο «Σύμφωνο Συνεργασίας» πριν ξεκινήσει τον κύκλο των συνομιλιών και επαφών. Υπάρχει σχετική αρθρογραφία με λεπτομέρειες για όσες/όσους ενδιαφέρονται εδώ: https://eleftheripatrida.gr/arthrografia/296-peri-tis-enotitas-tou-patriotikoy-xorou και εδώ: https://eleftheripatrida.gr/arthrografia/339-i-polythryliti-enotita-kai-oi-pathogeneies-tou-patriotikoy-xorou.

Θα πρέπει να τονιστεί και να προσεχθεί ιδιαίτερα ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών οι επιθέσεις θα πληθαίνουν και θα ενταθούν οι συκοφαντίες, οι ψευδολογίες, ακόμα και η λάσπη εναντίον της Παράταξής μας, που πιθανότατα θα εκφυλιστούν σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον στελεχών. Δεδομένου ότι τα άτομα που συμμετέχουν στον αγώνα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ δεν έχουν να κρύψουν κάτι, ούτε υπάρχουν «σκελετοί στα ντουλάπια», δεν πρόκειται να μας τρομάξουν αυτές οι επιθέσεις.

Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, σκληρός και πολυμέτωπος, αλλά έχουμε την πεποίθηση ότι είναι ΙΕΡΟΣ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ και επομένως όσα εμπόδια θα μας παρουσιαστούν, στο τέλος θα τα ξεπεράσουμε. Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+