Η κυβέρνηση προσβάλλει και ευτελίζει τους επιστήμονες!

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

20200423 courtroom2

του Νικολάου Βασιλειάδη

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως η κρίση του “κορονωϊού” έχει, μεταξύ άλλων, σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες πλήττονται σοβαρότατα.

Θα ανέμενε λοιπόν κανείς η κυβέρνηση να διαχειριστεί την πτυχή αυτή της κρίσης με σοβαρότητα και ευθυκρισία και όχι με όρους επικοινωνίας και ‘’λογικές’’ κοινωνικού αυτοματισμού, πολύ δε περισσότερο με πολιτικές πολιτικού ρουσφετιού.

ΟΥΑΙ!

Παρά τις αρχικές της λοιπόν διακηρύξεις επέλεξε να ‘’αποζημιώσει’’ χιλιάδες επιστήμονες μέσα από μία “περίεργη’’ διαδικασία μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, από την οποία σίγουρα ωφελημένα είναι Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, στα οποία ‘’δωρίζεται’’, προς τούτο, ποσό 84 εκατομμυρίων Ευρώ!

Η οργισμένη αντίδραση των επιστημόνων καθολική:

Α. Θεωρούν υποκριτική και προσβλητική τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος σαν να μην έχει επίγνωση της πραγματικότητας, προσπάθησε να μετακυλίσει στους “ωφελούμενους” την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης “τηλεκατάρτισης” επιστημόνων. Αναμένουν, έστω και τώρα, ο Υπουργός να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για όλη αυτή την ευτελιστική και αναξιοπρεπή αντιμετώπιση του δικηγορικού κλάδου και όλων των επιστημόνων της χώρας

Β. Η εκτέλεση του προγράμματος της αποκαλούμενης “τηλεκατάρτισης” επιστημόνων έχει μετατραπεί σε μνημείο προχειρότητας. Αθέτηση της υπόσχεσης για άμεση καταβολή του ποσού των 400 ευρώ, σε όλως πλήρως υποβαθμισμένο περιεχόμενο των προγραμμάτων, ελλιπής προετοιμασία και εποπτεία τόσο ως προς την ακριβόχρονη υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και ως προς τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, πλήρης αποδόμηση της αποτελεσματικής υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω ΕΣΠΑ είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες εγκαλούν την κυβέρνηση για: Αθέτηση της αρχικής υπόσχεσης περί άμεσης εκταμίευσης της α’ δόσης της επιταγής τηλεκατάρτισης μέχρι τις 16/4/2020 σε όλους τους ωφελούμενους.

  • • Πλήρως ποιοτικά υποβαθμισμένο το περιεχόμενο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των υπερ-πλατφορμών,
  • • Απύθμενη εμπορική εκμετάλλευση και αθέμιτη διαφήμιση και προβολή των ΚΕΚ.
  • • Ελλιπή προετοιμασία και εποπτεία τόσο ως προς την ακριβόχρονη υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και ως προς τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών.
  • • Πλήρη αποδόμηση της λυσιτελούς υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω ΕΣΠΑ.

Επαγωγικά, ένας ολόκληρος χώρος επιστημόνων ευτελίζεται μέσα από αυτή τη μοναδική επιλογή που του κατέλειπε η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την βιοποριστική ανάγκη του για επιβίωση μετά από ένα και πλέον μήνα πλήρους δικηγορικής/επαγγελματικής απραξίας.

Σε ένα δε ντελίριο καθεστωτικής αλαζονείας, σε σχόλιο δικηγόρου Θεσσαλονίκης στο fb, όπου εγκαλούσε τους υπουργούς ως ψεύτες απήντησε το γραφείο του κ. Σταϊκούρα (!) ότι “7 μήνες αποχή δεν είχατε πρόβλημα βιοπορισμού και έχετε τώρα;” (αλήθεια υπάρχει στην Ελλάδα δημοκρατία;).

Τελικά, μετά από τον ορυμαγδό αντιδράσεων και την προφανή δυσλειτουργία του προγράμματος, καθώς και τις αιτιάσεις και για τη χαμηλή ποιότητα της τηλεκατάρτισης, βγήκε σήμερα ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα δοθούν τα 600 Ευρώ απευθείας στους επιστήμονες! Τα ΚΕΚ βέβαια ήδη πήραν το ‘’δωράκι’’ τους, δε θα παρέξουν έστω και αυτήν τη χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση και το 90% των δικαιούχων δεν έχει λάβει ακόμα ούτε την πρώτη δόση!

 Η επικοινωνία υπεράνω όλων (από όλους)! 

Νομίζουμε ότι και ένας επαγγελματικός κλάδος που παραδοσιακά στήριζε τη σημερινή κυβέρνηση αντιλήφθηκε αυτό που πρέπει να γίνει καταληπτό σε κάθε Έλληνα:

Με τα ίδια φθαρμένα υλικά δεν μπορείς να χτίσεις κάτι σωστό. Μόνη λύση, για την αναγέννηση του Ελληνισμού και την Ανάσταση της Ρωμιοσύνης, το γκρέμισμα του σαθρού πολιτικού συστήματος που μας ευτελίζει καθημερινά και το χτίσιμο μιας νέας ελληνικής πολιτείας, βασισμένης στις διαχρονικές αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας!

 

Νικόλαος Βασιλειάδης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Επίκ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+