14η Σεπτεμβρίου 2020 Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

Κωνσταντίνος Μηνάογλου1 Γράφει ο Κωνσταντίνος Μηνάογλου

 

Αγιασμός εξ’ αποστάσεως!

Πυρετώδεις προετοιμασίες είχαν λάβει χώρα σε όλες τις σχολικές μονάδες από την πρώτη Σεπτεμβρίου - ημέρα κατά την οποίαν, ως αρχή του σχολικού έτους 2020 - 2021, εμείς οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουμε υπηρεσία - για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την υποδοχή των μαθητών μας, την τήρηση των μέτρων προστασίας και τον ορισμό της ώρας του Αγιασμού κατά την 14η του μηνός Σεπτεμβρίου ημέρα που ορίστηκε ως αρχή του διδακτικού έτους από τη πολιτεία.

Οι οδηγίες, οι εγκύκλιοι και τα ενημερωτικά έγγραφα έδιναν και έπαιρναν.

 

Διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων για το πότε, πού και πώς θα τελεστεί ο Αγιασμός. Κι αυτό γιατί η Δευτέρα 14η του μηνός Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και κατά συνέπεια οι ιερείς όλης της χώρας θα τελέσουν την ακολουθία της Υψώσεως μέσα στους ιερούς ναούς και δε θα μπορέσουν να τελέσουν τον Αγιασμό στις σχολικές μονάδες πριν τις 10 το πρωί.

Με το σκεπτικό αυτό και με την τελευταία οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, εναπόκειται στους Συλλόγους Διδασκόντων, όπως κάθε χρόνο, να ορίσουν την ώρα του Αγιασμού μετά από συνεννόηση με το ιερέα της ενορίας τους. Κι ενώ όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποφασίζουν και ορίζουν την ώρα προσέλευσης μαθητών και εκπαιδευτικών, άλλοι στις 10. 30΄ π.μ. άλλοι στις 11 και άλλοι στις 11. 30΄ π.μ. αποστέλλοντας ηλεκτρονικά μηνύματα SMS, αναρτώντας σχετική οδηγία στις σχολικές τους ιστοσελίδες και ενημερώνοντας δια μεγαφώνου τους γονείς στα μικρότερα χωριά, την Παρασκευή 11 του μηνός μετά το μεσημέρι κι αφού είχαν αποχωρήσει οι εκπαιδευτικοί, αποστέλλεται διευκρινιστική εγκύκλιος (επί των διευκρινιστικών εγκυκλίων των προηγούμενων ημερών) όπου αναφέρει ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσέλθουν τη Δευτέρα 14 του μηνός στις 8.15΄ το πρωί φορώντας τη μάσκα, να παραμείνουν μέχρι την προκαθορισθείσα ώρα του Αγιασμού και μετά να αποχωρήσουν.

Η εγκύκλιος αναφέρει και οδηγίες για τον τρόπο τέλεσης του Αγιασμού. Ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου με την παρουσία μιας μικρής αντιπροσωπευτικής ομάδας μαθητών και ολίγων εκπαιδευτικών και χωρίς την παρουσία των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών. Οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν εντός των αιθουσών καθ’ όλη τη διάρκεια του Αγιασμού και πάντα φορώντας τη μάσκα τους. Μετά το πέρας του Αγιασμού ο ιερέας δύναται να αγιάσει και να ραντίσει τους μαθητές εξ’ αποστάσεως. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι ιερείς δεν εισήλθαν εντός των αιθουσών και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν ασπάστηκαν τον Τίμιο Σταυρό υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Δεν θα σχολιάσω και δε θα εκφέρω καμία κρίση. Θα αφήσω την κρίση του καθενός να αποφανθεί. Ούτε θα επιχειρήσω να επικαλεστώ πλειάδα αγίων ανδρών για τη θαυματουργική δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους το πόσο πολεμείται ο Σταυρός του Κυρίου μας. Θα κλείσω μόνο με τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για να αποφευχθούν οι μαζικοί εξισλαμισμοί προέτρεπε τους πιστούς:

«Τώρα σας λέγω να κάμητε τούτο, να πάρετε όλοι από ένα κομβοσχοίνι και να προσεύχεσθε. Να λέγητε το Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού του ζώντος, δια της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων ελέησόν με τον αμαρτωλόν και ανάξιον δούλον σου.

Και πάντες οι Άγιοι με τον Σταυρόν και με το Κύριε Ιησού Χριστέ αγίασαν και επήγαν εις τον Παράδεισον. Με τον Σταυρόν και με το Κύριε Ιησού Χριστέ ιατρεύονται κάθε αρρώστιες. Με τον Σταυρόν και με το Κύριε Ιησού Χριστέ οι Απόστολοι αναστούσαν νεκρούς και ιάτρευαν πάσαν ασθένειαν».

Λόγια επίκαιρα όσο άλλοτε γιατί και η περίοδος της ¨ Τουρκοκρατίας¨ δεν έχει εκλείψει και οι ¨βίαιοι¨ εξισλαμισμοί δεν έχουν αποτραπεί ολότελα. Σταυρέ του Χριστού φύλαττε τους δούλους σου.

 

Κωνσταντίνος Μηνάογλου  

Δάσκαλος - Θεολόγος

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+